Carola Nylund

The Great Wall of China
På vår väg till Burma gjorde vi ett stopp på cirka 10 timmar i Peking. Anledningen? - Jo, ett besök till den storslagna Kinesiska muren!

Kinesiska muren är världens längsta byggnadsverk och sträcker sig 6 000 kilometer från Gula havet i öst till Jiayuguanfästningen i Gansuprovinsen. Muren byggdes i omgångar under flera olika dynastier från 300-talet f.Kr. fram till första delen av 1600-talet och muren syfte var då att skydda Kina mot olika nomadfolk i norr. 

Kinesiska muren är Kinas främsta turistattraktion och är även med på UNESCO:s världsarvslista. Delar av muren har restaurerats och andra delar ligger fortfarande i ruiner eller är så överväxta att de är svåra att hitta.

År 2007 korades "världens 7 nya underverk" och efter en gigantisk omröstning blev den Kinesiska muren vald vilket betyder att jag nu bockat av 5/7 underverk (Kinesiska muren, Chichen Itza i Mexiko, Tai Mahal i Indien, Cristo Redentor i Brasilien, och Colosseum i Italien) Nu återstår bara Macho Picchu i Peru och Petra i Jordanien!  

Sedan februari 2018 skriver jag också för Diabetes Wellness Sverige, så ni kan gärna gå in på deras hemsida där jag även där skriver om mina resor och sjukdomar.