Carola Nylund

Agra - Indien dag 33
TAJ MAHAL 
På förmiddagen kom jag och Victor fram till Agra. Vi hade planerat att besöka Taj Mahal direkt (eftersom vi bara kommer spendera en natt här) men det visade sig att kungen och drottningen av Belgien var på besök och hade bokat palatset för sig själva fram till klockan 16.00... För att fördriva tiden åkte vi med vår guide till Red Fort, som också finns med på Unescos världsarvslista. Red Fort var intressant men orsaken till att vi åkte till Agra var Taj Mahal och efter cirka en timme åkte vi och köpte biljetter dit, och ställde oss i en lång kö... Klockan 16.15 öppnades grindarna och efter jag gått igenom säkerhetskontrollen halvsprang jag med kameran i högsta hugg mot palatset. Jag hann precis öppna kameran och ta några folktomma bilder innan en hög av människor vällde in. Det kändes väldigt bra!
 
I både högstadiet och gymnasiet har samtal om Taj Mahal kommit upp lite då och då. Att år 1631 dog kejsaren Shah Jahas favoritfru Mumtaz Mahal i samband med förlossning och året därpå bestämde sig kejsaren för att hedra henne med ett praktfullt mausoleum som tog närmare 20 år att färdigställas... Att nu stå mitt framför Taj Mahal var en otrolig känsla!  År 2007 blev Taj Mahal framröstad till en av världens sju nya underverk. och med den har jag nu bockat av 3/7 underverk (Taj Mahal i Indien, Chitzen Itza i Mexiko samt Cristo Redentor i Brasilien) Målet är att besöka alla sju. Har även bockat av 3/7 av världens underverk av naturen (Amazonas, Iguazufallen samt Halong Bay)
 
Hur som helst, Taj Mahal är verkligen fantastisk. Inte nog med att den är en av världens sju nya underverk utan den finns även med på Unescos världsarvslista med motiveringen "ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv." Helt förståeligt. Taj Mahal har blivit en symbol för kärlek och jag förstår att människor världen över vallfärdar hit för att besöka den.