Carola Nylund

Juristprogrammet - Umeå universitet
I våras anmälde jag mig, bara på skoj, till Juristprogrammet (en 4.5 års förberedande utbildning för att t.ex bli åklagare el advokat) i Umeå.

Jag trodde aldrig att jag skulle komma in, men igår fick jag ett mail där de välkomnade mig till universitetet och programmet! Helt otroligt.

Men så klart finns det ju ett aber.

För nästan en månad sedan bokade jag och Victor en 2.5 månader lång resa till hösten. Indien, Maldiverna & Sri Lanka - en resa jag verkligen vill göra.
 
Men då både programmet och resan är på hösten krockar de med varandra och jag måste välja ett. Jag älskar att resa, men kommer jag få chansen till att gå Juristprogrammet igen? Umeå är ju dessutom den ort jag helst vill studera i, staden är så mysigt + att jag har mina läkare där. Kan inte bli bättre än så. 

Så som ni förstår är jag helt kluven. Om två veckor måste jag ha bestämt mig. Tål att tänka på. 
 
 
 
 
#1 - Anonym

Klart du ska passa på att resa medans du är ung 😄

Svar: Ja, jag borde nog göra det! Varit mycket velande fram och tillbaka men nu är det nog bestämt - Den 5 oktober befinner vi oss i Indien :)
Carola Nylund

#2 - Anonym

Indien ska verkligen vara vackert har jag hört 😍

Svar: Hej! Det hoppas jag verkligen att det är, Indien har alltid varit ett drömresemål för mig! :)
Carola Nylund

#3 - Caroline

Hej!
Först och främst stort grattis! Övertygad om att det kommer bli hur bra som helst oavsett vad du väljer att göra.
Har följt dig ett tag och har blivit otroligt sugen på att åka till Colombia efter sett dina bilder. Vi är sugna på att besöka Cartagena, San Andres och Providencia och vara bort runt 2,5 - 3 veckor. Undrar därför om du har lite tips? Bra boende, vad får man inte missa? borde vi göra någon annan rutt eller besöka något annat ställe också? Kände ni er otrygga där? Ja du ser massa frågor :) hoppas du kan svara på några!
Tack för en otroligt inspirerande blogg!
Mvh, Caroline

Svar: Hej, ursäkta för sent men långt svar!Vad roligt att ni är sugna på att resa till Colombia, det är ett fantastiskt land! Vi var där i fem veckor och hann utan att stressa med Cartagena – Santa Marta - San gil – Medellin – San Andres & Providencia.

Tips om Cartagena: Om jag inte minns fel spenderade vi en vecka i Cartagena. Om man är i Cartagena är ett besök i Old town ett måste! Det som slog oss direkt när vi kom dit var hur vackra och färgglada alla byggnaderna är. I Old town finns det mycket uteserveringar, god mat och dryck så ett tips är att bo i området därikring. På kvällen sätter restaurangerna ut sina bord i de många kullerstensgränder som finns där, det spelas live-musik, man strosar runt och atmosfären är helt underbar! Under de dagar vi spenderade i Cartagena tog vi en guidad tur genom och runt staden. Vi besökte också bl.a. slottet San Felipe, utsiktsplatser och det mest kända fortet. Buss är ett billigt och smidigt transportmedel. År 1984 klassades Cartagenas fästningar, hamn och monument av Unesco som Colombias första världsarv!

Ett STORT minus måste jag dock säga var försäljarna. Dem är extremt jobbiga, påträngande och gör allt för att tjäna pengar. Vissa försäljare följde efter en, då hakade flera andra på, och ibland blev det riktigt obehagligt. Trist då Cartagena annars är en så fin stad!En annan utflykt som vi gjorde var att besök Mud Vulcano… När vi kom dit fick vi betala ett inträde, klättra upp för en stege till själva vulkanen och lägga oss i leran. Det hann knappt gå en sekund innan manliga colombianer slängde sig över oss och började massera en. Jag fick lite panik där och sa ifrån men Victor & Lisa gick till slut med på det och tyckte faktiskt att det var skönt. När vi var klara fick vi gå ner till en sjö där gamla tanter slängde vatten på oss, och för att verkligen få bort leran slet de nästan av bikinin på en. När vi torkat av oss och kläderna var på kom alla rusande mot en, de var otrevliga och alla krävde pengar som ”dricks” för att de t.ex. burit ens handväska 10 meter fast man sagt emot. Även fast de bara använt en av våra kameror till att fota oss i leran krävde de pengar av oss alla + att de ville att jag skulle betala dricks för en massage jag aldrig fått… Jag har svårt att beskriva detta, aldrig upplevt något så galet någonsin. Det finns inte en chans att jag skulle göra om det, men när jag ser tillbaka på det kan jag inte låta bli att skratta. Vill ni göra något riktigt crazy som ni aldrig kommer glömma borde ni besöka Mud Vulcano!

Enligt Lonely Planet är Cartagena 1 av de 15 måsten att besöka i hela Sydamerika och det är dessutom den mest romantiska staden i Colombia. Stränderna i Cartagena var lite si sådär, jag skulle inte rekommendera någon att åka dit på badsemester. Men med tanke på att ni vill åka till öarna San Andres och Providencia borde ju inte det spela någon roll! Jag kan absolut rekommendera Cartagena men med facit i hand skulle jag kortat av dagarna där, till kanske max 4 nätter, landet har så mycket mer att erbjuda! Måste också understryka att majoriteten av människorna i Colombia är väldigt trevliga och hjälpsamma!

San Andres & Providencia:
Vi spenderade närmare två veckor på öarna San Andres och Providencia. San Andres är den större ön, och för de som älskar vatten måste detta vara paradiset! Man kan hyra vattenskoter, testa Flyboard, åka gummiring efter båt m.m. Om ni är intresserad av att lära er dyka (om ni inte redan kan det) rekommenderar jag Karibik Diver, där tog min pojkvän dykcertifikat och var väldigt nöjd med deras service. Då jag inte får ta dykcertifikat snorklade jag en hel del vilket också var riktigt roligt – vi såg färgglada fiskar & sjöborrar samt rockor! (ofarliga) m.m. På den östra sidan av ön är själva centrumet. Där finns shopping, alla klubbar, restauranger, stränder m.m. Då vi ville ha det lite lugnare bodde vi dock på den västra sidan av ön, där badade vi från klippor. En sak som man måste göra när man är på San Andres är att hyra en golfbil och köra runt ön. Jag tror det gick på cirka 400 kronor/dag men det var värt varje krona. Då kan ni själv välja var ni vill stanna och äta, se samt bada. Det går också ett flertal bussar på ön som är väldigt billiga att ta sig runt med. Är man på ön San Andres är det väldigt populärt åka på en båtutflykt till till ön Jonny Cay, denna ö är en riktig turistfälla och det kryllar av människor där, skulle inte rekommendera någon att åka dit.

Tips på restauranger i San Andres är La Regatta som ligger precis vid havet samt Gourmet, Cafe Cafe och Beer station (alla med gångavstånd ifrån varandra)
Om ni väljer att bo på den västra sidan av ön kan jag verkligen rekommendera att bo på Royal Palm Inn. Ägaren var riktigt trevlig, pratade bra engelska, frukosten var gudomlig och det hade ett bra läge. Taxi är dyrt på ön men vi fick låna ägarens SIM-kort så vi kunde ringa till honom och be han hämta eller köra oss, till ett mycket billigare pris än taxi såklart (ibland gratis)

Från ön San Andres tog vi färjan till Providencia där vi spenderade tre nätter (det räckte) Denna ö är väldigt liten men även här är att hyra en golfbil samt ta en liten båt över till Crab Cay ett måste! Jag har aldrig sett ett så vackert och klart vatten som på Crab Cay, dessutom var det knappt några turister där…

Varken Cartagena, San Andres eller Providencia kommer göra er besvikna! However, staden som vi blev mest förälskad i var utan tvekan Medellin... Att åka till Medellin var det bästa beslutet vi tog under vår resa i Colombia (kanske t.o.m. under hela resan i Sydamerika) Det är verkligen en underbar stad trots dess mörka historia. Om vi i framtiden skulle resa tillbaka till Colombia skulle dock Medellin vara det självklara valet. Det finns otroligt mycket att göra där, vi besökte t.ex. Escaleras Electricas i Comuna 13, Colombias tidigare mest ökända område för droger och gängkrig. Escaleras Electricas är en väldigt liten del i Comuna 13 som blivit "upprensad" och det har byggts elektriska rulltrappor genom favelorna för att underlätta för de personer som bor där att ha tillgång till resten av staden. Som många andra favelor är detta område väldigt färgglatt och fyllt med graffiti, och om man håller sig till rulltrapporna är det i dagsläget en relativt säker plats då det är vakter (som faktiskt kommer därifrån) vid varje plattform som är där för att hålla läget under kontroll. Vi åkte även Cable car (som tillhör Metron, det är alltså ingen turistattraktion) som går över resten av Comuna 13, denna byggdes år 2004 därför att människorna som bodde vid bergen och favelorna lättare skulle kunna ha tillgång till sjukhus, skolor, köpcenter m.m. Maten i Medellin var otroligt god, det var billigt och metron gjorde det lätt att ta sig runt. Vill man shoppa är Centro Commercial Santa Fe det självklara valet.

Är man i Medellin rekommenderar jag en dagsutflykt till Guatape, någon timmas bussresa från Medellin. I Guatape kan man bestiga berget El Penon de Guatape, för att ta sig till toppen måste man gå upp för 740 trappsteg. Utsikten där är otroligt vacker! Själva staden Guatape är också värt ett besök, det är den mest färgglada staden i Colombia! Från Medellin går det också direktflyg till de karibiska öarna ni vill besöka.

Har du några fler frågor eller funderingar är det bara att du hör av dig! Ha en trevlig resa i Colombia! /Carola


Här hittade jag ett bra reportage om Medellin: https://www.svd.se/fran-droger-till-innovation
Carola Nylund