Carola Nylund

Lekstugan
På lördag ska vi börja bygga om min & Kamillas gamla lekstuga som vi hade när vi var små. Målet är att det ska bli en ark som vi ska sätta upp till våren på vår arkplats i Abisko. Vi har hämtat virke idag och nu väntas bara två dagars nattjobb sedan drar vi till Kuoksu på lördagmorgon & startar upp vårt galna byggprojekt. 
 
 
 
 
 
 
My Beautiful Broken Brain
Igår såg jag dokumentärfilmen My Beautiful Broken Brain som finns på Netflix. Filmen handlar om en kvinna som drabbas av en stroke vid 34 års ålder som dokumenterar alla sina bakslag och framsteg medan hon kämpar för att lära sig läsa, tala och skriva på nytt. Orsaken till hennes stroke var precis som för mig - En medfödd missbildning av blodkärlen i hjärnan. Vi har olika sjukdomar men symptomen är snarlika och precis som jag (och många andra med en hjärnsjukdom) får även hon epileptiska kramper. I denna dokumentär visar hon också några av de undersökningar som vi med stroke måste gå igenom. 
 
Denna dokumentär är absolut sevärd & får en att förstå hur ens liv kan förändras på bara några ynka sekunder
 
 

• Stroke - eller hjärninfarkt - är ett samlingsnamn för propp eller blödning i hjärnan.
Vanliga symtom är förlamning, talsvårigheter och synbortfall.

• 30.000 människor om året får en stroke i Sverige. Stroke är den tredje vanligast dödsorsaken efter hjärtinfarkt och cancer

• Nästan 9 av 10 fall beror på en propp. En del av de akuta insatserna måste sättas in inom de närmsta timmarna efter stroken 

 
Varje år får 15 miljoner människor stroke världen över
 
Jag vet att jag skrivit detta förut men jag känner att det aldrig går att säga för mycket. Lär dig symtomen på stroke!! Av egen erfarenhet kan jag säga att varje sekund verkligen räknas & det räddar liv. 
 
 
Bildresultat för tecken stroke
 
 
Vecka 38/39
Om 29 dagar flyger vi till Rio de Janeiro!
 
Vanligtvis brukar jag vara sen med allting men nu har jag faktiskt tagit tag iallafall med sjukhus joxet. Jag var igår på medicinmottagningen och beställde 8 lådor med insulinpoddar (80 stycken), 10 lådor med Libre sensorer,  80 insulinampuller, ett nytt intyg & skrift om alla mina sjukdomar, en extra Omnipod pump & nya recept på flexipen, stesolid m.m. Det blev en hel del. Allt sånt tar tid och måste ju beställas... Så är hyfsat nöjd med att jag tagit tag i detta i tid. Nu måste jag bara hitta en stor väska där allt får plats i!
 
Förra söndagen började jag sänka blodtrycket. Det har gått riktigt bra! Ihelg visade min mätare mellan 130-150 i övertryck, vilket jag inte haft på de senaste fem åren. Helt otroligt om den visade rätt, isåfall betyder det att jag kan ha ett normalt blodtryck utan att få infarkter, villket jag aldrig trodde jag skulle kunna. Kirurgen Peter Vajkozy från Berlin sa att jag borde ha cirka 170 resten av livet så jag hade verkligen ställt in mig på det. Men om det skulle fungera att ha ett normalt tryck vore det ju fantastiskt!! När jag var på medicinmottagningen igår och fixade allt inför resan bad jag dem ta ett blodtryck, fast då visade det sig att jag hade 190, men det kan ha berott på att jag var stressad. Håller verkligen tummarna att det var så. Jag har också tagit ett HbA1C (som visar hur mitt blodsocker varit de senaste två månaderna) vilket visade 79.  Sämre än jag hade sist men ändå mycket bättre än jag haft förut. De mätte också mitt Albumin i urinen som visade kring 300 (man ska inte ligga över 3.) Ett tecken på dåligt fungerande njurar. Nåja, allt kan ju inte bli bra direkt. 
 
 
Efter medicinmottagningen åkte vi upp en våning till blodcentralen. Victor har bestämt sig för att börja donera blod men efter att ha läst broschyren om vilka som får donera fick vi snällt åka ner till bilen igen. Man får nämligen inte lämna blod om man tatuerat sig inom de senaste sex månaderna (Victor tatuerade sig förra veckan) & man får heller inte varit i något tropiskt land de senaste sex månaderna (vi har varit i både Mexico o Thailand de senaste månaderna..) Så sköterskan skrattade och bad Victor komma tillbaka när han levt klart livet. Otroligt trevlig sköterska!
 
Igår bokade jag och Lisa vårt boende första veckan i Rio. Skönt att veta var man ska vara när man kommer
dit, och att kunna ställa om sig innan man börjar flacka vidare. Vi kommer börja i Ipanema.