Carola Nylund

Blodtrycket - Umeå
 
 Imorse skrevs jag in på strokecenter här i Umeå. Överläkaren som har ansvaret för mig tar allt på största allvar och har informerat all personal på avdelningen om hur det ligger till med mig och vad de får och inte får göra.  
 
 Imorgon på morgonen ska specialister samlas och diskutera vilken medicin och dos jag ska börja med. Det ska bli spännande men har inga större förhoppningar på att de kommer lyckas utan att komplikationer kommer uppstå. 
 
Under dagen förklarade överläkaren riskerna till mig med att försöka sänka mitt blodtryck. Han använde, som många andra tidigare gjort, uttrycket att min situation är "som att välja mellan pest eller kolera".  
 
Sänker man mitt blodtryck (så att både kärlen och organen blir bättre) är det en överhängande risk att jag får en hjärninfarkt. 
 
Men,,,, om jag låter blodtrycket vara högt förstörs mina organ. Mina njurar och ögon har redan under kort tid tagit stryk av det. De nya kärlen som bildas p.g.a moyamoyan är dessutom mycket tunna och sköra och med ett så högt blodtryck som jag har kan de brista när som helst och resultera i en hjärnblödning.
 
 
Det gäller alltså att hitta en balans mellan två onda ting. Vilket alternativ ger minst skada? Ett riktigt moment 22. 
 
Ju mer man kan sänka mitt blodtryck desto bättre. Men hur mycket kan man egentligen sänka det tills jag får en stroke? I nuläget är det omöjligt att säga var gränsen går. Man måste testa sig fram, det är riskfyllt men enda alternativet. Det är därför jag är här i Umeå - för att se var just gränsen går.