Carola Nylund

HbA1C - Libre
 
Glada glada glada nyheter

Igår var jag hos min diabetessköterska för en regelbunden kontroll samt min första uppföljning av min Libre (nya blodsockermätaren). Jag berättade att min diabetes blivit mycket bättre sedan jag fått Libre, det är helt seriöst det bästa som hänt mig och tack vare den känns diabetesen 1000 gånger lättare än vad den är.

För att få Libre måste man "uppfylla" vissa krav, ett av dem är att diabetesen måste vara svår att kontrollera vilket min är. Egentligen borde alla diabetiker ha denna men då den är så ny, dyr och efterfrågan är så stor (företaget Abbot hinner inte tillverka samt ge ut så många sensorer som måste bytas ut var 14e dag) är så inte fallet idag. I Kiruna är det bara jag och en till som har fått den så jag har haft extrem tur. Jag har fått den på prov i ett år.

Hur som helst, sköterskan tog lite blod på mig (ett HbA1c test) och på det kan man se på ett ungefär hur mitt blodsocker varit de senaste månaderna då jag haft Libren. Hon kom sedan tillbaka, med tårar i ögonen, och sa att det blivit en så stor förbättring. Mitt blodsocker som tidigare varit så hemskt är nu på väg mot perfekt. Förra året lyckades jag med mycket jobb komma från ett HbA1c på 120 ner till 106, vilket motsvarar ungefär skyhögt - dåligt. Nu med Libren har jag kommit från 106 - 59 (målet är under 50 men jag får inte gå ner för snabbt då det skadar ögonen). Detta betyder alltså att mitt blodsocker är så bra som det bara kan bli just nu! Diabetessköterskan sa att min läkare kommer bli helt chokad över resultatet och att jag borde springa fram till den andra diabetessköterskan och berätta nyheten för henne (jag kommer träffa henne idag på flygplatsen, hon kommer från Turkiet till Kiruna idag med samma plan som vi kommer åka med).

Att testa mitt HbA1c har alltid varit en fasa för mig då det alltid visat uselt. Att få ett så grymt resultat som jag fick igår känns helt fantastiskt. Är så otroligt stolt. Det är riktigt STORT!! Det känns inte bara som att en tung sten har lyfts från mina axlar utan det känns som flera.

Något annat som är positivt är mitt blodtryckresultat som jag tog idag. Innan min operation låg jag runt 260/180 mm Hg och nu efter den ligger jag runt 170/130 utan att må dåligt eller få en infarkt (haha låter sjukt att ens skriva det...) Nåja, det får mig i alla fall att hoppas att efter jag gjort min andra operation kanske jag en dag kan ha ett blodtryck som en frisk människa. 
 
Har även varit och tagit bort häftstifterna igår. Det kom  lite var och vätska där men i övrigt såg allt bra ut och ärren kommer bli riktigt fina. Fick rådet att inte bada i tre dagar så klockan 13.00 på måndag är det bara att köra. 
 
 
 
Men men, nu är jag och Bettan på väg. Tidigare när jag varit på charterresor har jag haft med mig en minst 15 -kilo tung väska innehållande minst 20-tal skor. Nu har jag begränsat mig till tre stycken och de allra mest nödvändiga kläderna, går ju ändå till största delen i bikini där ändå.. Så på bilden nedan är alltså min enda packning jag har med mig, allt en tjej behöver för en vecka utomlands. Ha då också i beräkning att halva ryggsäcken är fylld av mediciner... Lång- och korttidsverkande insulin, kanyler, extra Bs - mätare, Libren, propplösande Clopidrogel, epilepsi medicinen Lamotrigin, Resorb,  Alvedon och en blodtrycksmätare -
 Mitt livskit