Carola Nylund

TIA - STROKE
 
 
Igår fick jag ytterligare en TIA- attack. En TIA är en snabbt övergående tillfällig syrebrist i något av hjärnans blodkärl. TIA orsakas av en liten propp som löses upp efter en kort tid. Symtomen går oftast tillbaka snabbt, inom några minuter/timmar, men det kan även ta upp till 24 timmar. I Sverige får årligen cirka 8 000 personer TIA, men det kan vara många fler, då alla inte söker vård.  Jag är en av de personer i Sverige som inte söker vård, riktigt dumt men mina går oftast över.


Igår fick jag en av de största TIA som jag haft och jag blev riktigt skrämd.

När man får en TIA börjar tankarna direkt att snurra.
 Kanske är det inte en TIA jag fått, kanske är det en "riktig" stroke, eller en hjärnblödning.
Kanske överlever man inte.

 

 

Igår var det mitt vänstra ben och fingrarna som försvann helt. Jag släpade mig till  köket och fyllde en bunke med vatten som jag svepte. Jag tog mig sedan till vardagsrummet, la mig på soffan med benen upp mot väggen. Anledningen till att jag dricker vatten är för att blodet ska bli tunnare och det får då lättare att komma genom kärlen till hjärnan som är för trånga. Benen sätter jag upp för att blodet lättare ska komma upp till huvudet. Jag skrev till Bettan att komma fort, vilket hon gjorde, när hon kom hade allt som tur gått bort. 

När jag var ensam i Malaysia fick jag också en större TIA. Jag var på hotellet och kom precis ut från duschen och kände att min högra kroppshalva domnade och benet föll ihop. Tankarna snurrade även där: kommer jag att dö? När kommer de hitta mig? Jag hade ju kvar rummet några dagar till… Kommer de hitta mig naken, skulle kroppen börjat ruttna? Nej fy, hemska tankar. Usch.

 

Vid TIA får man strokesymtom, vanligast är:
 

Förlamning, svaghet, fumlighet eller minskad känsel i armen, benet eller i båda

Snedhet i ena sidan vid munnen

*
 Tal- eller språksvårigheter

     * Synbortfall på ena ögat eller i halva synfältet

 
 

I styrelsens Nationella riktlinjer för strokesjukvård har både stroke och TIA högsta prioritet = prioritet 1! Det vill säga akut utredning och behandling av strokeläkare på sjukhus.

 

Ny forskning har visat att TIA är mycket allvarligare än man tidigare trott

- en av tio personer som haft TIA får stroke inom två dagar!

 

Ungefär var fjärde som får en stroke har haft en eller flera TIA innan.

 

Därför är det viktigt att åka till närmaste akutsjukhus även om symtomen har gått tillbaka. Genom utredning och behandling kan man minska risken för att få stroke. Man uppskattar att med god behandling av akut TIA kan man förhindra flera hundra stroke per år - bara i Sverige

 

 

 

Kan stroke förebyggas?

 

 SVAR: JA!

* Om hälften av alla rökare slutar röka.

* Om hälften av alla som har högt blodtryck lyckas sänka trycket till målnivån 140/90 (för diabetiker 130/80).

*Om hälften av alla med förhöjda kolesterolvärden får ner dem till normal nivå.

*Om hälften av alla som idag sitter stilla börjar motionera.


Då skulle 10 000 färre insjukna årligen!

 

 

 

 

Fakta är tagen från Stroke-Riksförbundet