Carola Nylund

Rovinj, Poreč, Rtina - Kroatien 23/7 - 15
 
 
  Här kommer en liten sammanfattning
på resan hittils 🍷🐢
 
Den 15/7 landade vi på flygplatsen i Pula som ligger i norra Kroatien. Värmen slog emot oss direkt - skönt att komma från ett kallt Kiruna till sol, 35 + i skuggan och en klarblå himmel.
 
 
Vi tog direkt en taxi till Rovinj som är en charmig kuststad beläget på en liten halvö i Adriatiska havet (det havet räknas tydligen som ett av världens varmaste hav). Redan från första stund blev jag förälskad i den medeltida staden med sina vackra klippor, badplattformar, trånga kullerstensgränder och färgglada hus. Uppför en backe ligger dessutom S:t Eufemias kyrka som är från 1800 - talet 
 
 
 
   
När vi kom fram till Rovinj checkade vi in i ett rum och packade upp. När allt var fixat gick vi ut för att utforska den lilla halvön mer. Vi var båda hungriga så vi slog oss ner på en restaurang i en liten gränd och kikade igenom menyn, nyfikna på vilka rätter som är typiskt för Kroatien. Maten här består till största del av kött, fisk, skaldjur och såklart pizza & pasta (det gränsar ju till Italien). Jag som matälskare kan inte begära mer, stora och vällagade portioner är det också! Prisläget i Rovinj (som är en populär stad för turister under sommaren) är ungefär som i Sverige fast snäppet billigare. 
 
 
  
Under dagarna i Rovinj promenerade vi en hel del. Vi besökte kyrkan, strosade omkring vid hamnen, gick vilse i gränderna och testade olika badställen. Efter tre nätter här värkte fötterna otroligt mycket!
  
 
 
 
   
Nackdelen med Rovinj är att under kvällarna var det väldigt mycket folk ute i rörelse och man fick trängas när man gick genom de små kullerstensgränderna. Trots det föll jag som sagt pladask för staden (den påminner lite om Lindau i södra Tyskland som jag avgudar) och jag kan absolut tänka mig att åka tillbaka hit. Rovinj är en otroligt vacker och framförallt romantisk stad och känslan när man var där är svår att beskriva, man måste nog uppleva den själv.
 
 
 
  
 
 
 
 
 Efter tre nätter kände vi oss klar med lilla Rovinj och tog bussen upp till Porec som är känd för sin medeltida stadskärna och sitt kristallklara vatten. Även fast Porec är den mest välutvecklade semesterorten i Istrien var prisnivån lägre och det var skönt att komma dit då det var lite lugnare och öppnare där.
 
I Porec checkade vi in på hostel Papalinna. Det var superfräscht och hade ett fantastiskt läge inte många meter från den gamla stadskärnan. Vi hade turen att få bo med två trevliga tjejer från Nederländerna (hade ju varit trist att hamna med någon slempropp, men än så länge har jag bara haft bra erfarenheter av hostels. Får hålla tummarna att det fortsätter så). Tjejerna var, precis som oss, också ute och backpackade. 
 
 Skönt i Porec var också att vi hade AC och wifi i rummet vilket vi inte haft tidigare, passade på att ladda upp några bilder från Go pron då. 
 
 
 
 
 
Andra dagen i Porec la vi oss och solade på en badplattform runt gamla stan och drack några öl. På kvällen gick vi och shoppade (min dagliga budget sprack med hästlängder 🐴) och sedan åt vi en grillplatta för två till middag, rekommenderar jag starkt! Köttet här i Kroatien är grymt gott. 
 
 
 
  
Dagarna i Porec flöt förbi och vi gjorde egentligen inte så mycket mer än åt god mat, drack några öl, solade, badade och njöt av lugnet. Jag testade en italiensk glass vilket var riktigt gott och Adrian, ja han drack en till öl.  
  
Sista dagen i Porec hittade vi ett ställe söder om marinan som var riktigt fint. Vi la oss på klipporna där och läste en bok, badade, solade och fortsatte njuta. Typiskt att man hittade det stället sista dagen (fick tyvärr ingen bild på det)
 
 Nu var det dags att börja ta sig ner söderut. Tiden går alldeles för fort när man har roligt och under tisdagen satte vi oss på en buss ner mot Rtina. Resan tog cirka 5-6 h och det var otroligt skönt att komma fram då det var ganska varmt på bussen. Vi checkade in på ett hostel med pool och frukost, sånt lyx har vi inte haft alls under resan, men 150 kronor/natt med frukost kändes som en riktigt bra deal. 
 
Även detta hostel är otroligt fräscht, ligger precis vid stranden och har ett gulligt sjömansinspirerat tema. Det är knappt några turister här och väldigt få restauranger, hittils har vi bara sett två matställen samt en liten kiosk. 
  
 
 
 
 
 
  
Här trivs vi som fisken i vattnet. Imorgon måste vi dock fara vidare mot Zadar eftersom Adrian åker hem på söndag och vi vill hinna se den staden innan. 
 
Själv är jag nästan hundra på att jag kommer fortsätta ensam. Som sagt trivs jag här i Kroatien och värmen gör mig gott, skönt att vara lite för sig själv också. Har bara haft fem-sex små "stroke känningar" hittils vilket är betydligt mindre än vad jag får i Sverige. Min nästa bypass sker i Berlin 4/9, alltså inte speciellt länge kvar, och här känner jag att jag kan samla krafter inför operationen.  
  
Jag hade höga förväntningar på Kroatien när jag bokade resan och jag kan bara säga att jag inte blivit besviken alls. De städer vi hittils besökt, Rovinj, Porec och Rtina har varit fantastiska och jag kan redan nu säga att jag absolut kommer att åka tillbaka till Kroatien igen. Jag har besökt ganska många länder i europa och denna resa kvalar lätt in som tvåa (inget land i europa slår ju min resa i södra Tyskland...)   
 
HA EN BRA SOMMAR ALLA! 
  
Imorgon lägger jag upp fler bilder
på Rtina här på bloggen