Carola Nylund

Zadar, Trogir, Primošten - Kroatien 29/7
 
 
 ZADAR / TROGIR / PRIMOšTEN
 
Efter tre nätter lämnade vi den lilla byn Rtina och tog oss ner till Zadar. Zadar är en stor stad som är Kroatiens mest växande i nuläget.
 
 På kvällen gick vi ner till havsorgeln som ligger bredvid havet (det sägs att halva Zadars befolkning går dit på kvällarna för att lyssna på havsorgeln & se på solnedgången, vilket verkade stämma!) Havsorgeln är något som är speciellt för Zadar - i trapporna ner till havet har det byggts in ett musikinstrument & med havsvågornas hjälp pressas det in luft i olika rör, som liknar dem på en orgel, & som i sin tur ger ifrån sig harmoniska toner. 
 
 
Solnedgången var också sevärd - tydligen ska Alfred Hitchcock en gång sagt att världens vackraste solnedgång kan man se här. Adrian tyckte dock att solen bakom drömfabriken i Kiruna är bättre... Svårt val! 
 
  
Bredvid havsorgeln finns även konstverket Hälsning till solen som skiftar i färg och drivs av solceller.
 
  
En av dagarna gick vi upp till toppen av St Marias kyrka. Fin utsikt och värd varje trappsteg! Här uppe upptäckte jag dock att jag är rädd för höjder... Trots det lyckades jag ta några bilder!  
  
 
 Detta måste väl ändå vara definitionen på att känna "vinden i håret" ?
 
 
TROGIR 
 
Så lämnade vi Zadar och satte riktning mot Trogir var jag befinner mig i just nu. Adrian åkte hem till Sverige i måndags och jag fortsätter nu själv. 
 
Trogir ligger på en ö alldeles utanför fastlandet och är ungefär som de flesta andra små städer här i Kroatien - små & trånga kullerstensgränder, fint bad, kyrkor, marknader och stenhus. Glassbarer, restauranger och pizzerior kantar alla små torg. En väldigt mysig stad! År 1997 tog Unesco upp Trogir på sin världsarvslista. 
 
 
PRIMOSTEN
 
När vi tog bussen till Trogir passerade vi en riktigt fin stad som heter Primosten. Jag blev lite sugen på att bo där några nätter men priserna på hostels och hotell var alldeles över min budget så det fick bli en dagsutflykt dit istället. Primosten ligger cirka 3 mil norr om Trogir och med lokalbussen tog det cirka 30 minuter. Billigt och bra! Här var det riktigt klart vatten, fin strand men många turister...  
 
Imorgon bär det av till Split