Carola Nylund

Nationalparken Krka & Šibenik - Kroatien 1/8
 
KRKA & Šibenik
 
Idag följde jag med på en tur till nationalparken Krka. Vi åkte med bussen från Split bort till Šibenik, vilket jag inte visste att vi skulle göra, så det var en liten överraskning då jag trodde att vi skulle åka till Krka direkt. Šibenik är en riktigt fin stad och det verkade inte vara lika knökfullt med turister som på många andra ställen här i Kroatien. Guiden berättade om stadens historia och hur den överlevt många krig m.m. Det hade säkert varit intressant att lyssna på - jag var dock för trött då jag somnat så sent och var dessutom vrålhungrig eftersom jag inte hunnit äta någon frukost innan vi for. Hela guidade turen i Šibenik tänkte jag bara på mat & hur skönt det skulle vara att gå tillbaka till bussen och sova.  
 
Det jag kommer ihåg är i alla fall att Europas äldsta fungerande lampa finns där och att katedralen på bilden nedan var med i Game of throne säsong 5 (kanske intressant för någon av mina läsare?? 🐢)))
 
 
Efter en lång timma i Šibenik bar det iväg mot Krka, 16 kilometer utanför staden. Guiden berättade att Krka blev deklarerat till nationalpark år 1985 och är en av Kroatiens åtta nationalparker. Den är känd för sina sjöar och vattenfall och är en populär turistdestination. Han visade oss runt och i slutet fick vi två timmar för oss själva att gå runt och fota samt bada vid några av vattenfallen om man ville det. 
 
Nu var jag dessutom mycket piggare då jag fått vila en sväng, fått mat i magen och solen hade börjat lysa (kanske hade den gjort det hela tiden bara att jag var på mitt sämsta morgonhumör o såg allting i grått? Går att spekulera om - rätta svaret får vi aldrig veta.) En riktigt rolig dag. 🌞