Carola Nylund

Berlin
 
 
Torsdag 13/8 kom jag hem efter en månad i Kroatien. Jag hade då hela två veckor kvar att njuta hemma i Kiruna innan det var dags att åka tillbaka till Berlin för min andra och förhoppningsvis sista operation. Under de två veckorna som jag hade i Kiruna lyckades jag klämma, knåpa och pressa ihop saker som jag aldrig trodde att jag skulle hinna med denna sommar (antar att sommaren är slut när jag kommer hem) Jag hann bl.a. med att vara i stugan, fixa för två kräftskivor, vara i Norge och fiska, avklara den obligatoriska surströmming premiären, träffa alla vänner, fixa klart det mesta med försäkringskassan, sjukhusbesök samt en fjälltur två nätter med tält och fiskespö.
 
Just nu befinner jag mig på ett hostel i Berlin. Imorgon ska jag till sjukhuset för undersökning, på tisdag skrivs jag in och på onsdag sker operationen. För fyra dagar sedan slutade jag med mitt blodförtunnande som jag inte får ta innan operationen, vilket resulterat i att jag får stroke känslor och mitt ben krånglar mycket. Kan inte beskriva hur otroligt skönt det ska bli att få allt bortgjort. Konstigt nog har jag inte hunnit bli riktigt nervös inför operationen än - den känns fortfarande sa avlägsen! Det ändras kanske imorgon när jag träffar sköterskorna och läkarna som hade hand om mig sist.  
 
Här i Berlin har det varit sol varje dag och imorgon ska det bli 33 grader varmt! I Kiruna ska det tydligen sjunka till minus nästa vecka... Känns skönt att sommaren inte är över för mig riktigt än. Trots det bra vädret längtar jag hem, totalt har jag varit utomlands sex månader det senaste året.
 
 
 Snabb sammanfattningen på fjällturen:
 
Under vandringen till sjön (1,5 mil) svalde jag cirka 10 knott och fick sedan peta ut ungefär lika många från näsan och munnen. Sparkade in fötterna i några stenar så bägge tånaglarna kommer snart vara ett minne blått (hö hö roligt då de verkligen är blåa). Victor fick sin första röding på kastspö vilket var roligt! Det kompenserade de två middagarna han glömde att packa ner i ryggsäcken...
 
En sak som jag verkligen såg fram emot var att försöka ta fina bilder med gopro kameran på turen. Victor fick i uppgift att ladda den, vilket han sa att han gjorde, men när jag startade den på fjället var batteriet helt tomt. Än idag envisas han med att den var full när han tog ut den från kontakten. Jojo hjärtegull... 
 

 
Makarska Rivieran
 
MAKARSKA RIVIERAN 
 
Planen var att vara kvar i Split minst en vecka men då den staden inte riktigt föll mig i smaken tog jag efter två nätter bussen 65 kilometer söderut, till Makarska Rivieran, och tog in på ett hostel där som jag bokade tre nätter på. Efter två nätter insåg jag hur mycket jag verkligen gillade stället och tre nätter blev tillslut till åtta. Att ändra planen och byta ut Split till Makarska var det bästa beslutet jag gjorde under månaden i Kroatien - människorna, miljön och atmosfären här i Rivieran var helt underbar
 
 
Hostel Makarska - fräscht, bra service, nära till havet och stadskärnan
Första dagen i Makarska måste jag erkänna att jag blev lite besviken. Det var fullt med folk på stranden och det fanns knappt plats att lägga ner handduken någonstans... 
 
Dagen därpå frågade jag receptionisten om det fanns något annat ställe att bada på och hon rekommenderade en strand som låg en cirka 45 minuters promenad bort, jag bestämde mig för att testa den. Jag följde en stig som var riktigt mysig - barrträd, små parkbänkar och på sidan av stigen stupade klipporna ner i havet. Jag mötte några människor som badade från klipporna men i övrigt var det lugnt och tyst. Till slut kom jag fram till stranden som var helt fantastisk  - började tänka lite på the Beach filmen med Leonardo di Caprio när jag kom hit. En nästan folktom strand (bara några "vildcampare" inne i skogen) och kristallklart vatten. När jag kom ner till stranden insåg jag att det var en nudiststrand.
 
 
Denna strand gjorde ett starkt intryck på mig och det är helt klart min favoritstrand i Kroatien. Tre av dagarna i Makarska promenerade jag efter stigen mot stranden, gjorde några stopp och badade från klipporna, och väl framme på stranden lapade jag sol och badade i det klara vattnet... 
 
  
En sak man inte kan undgå när man är i Makarska är de höga och enorma bergen som finns bakom staden. Jag hade en liten tanke på att vandra upp i bergen själv och kvällen innan jag skulle gå berättade jag om mina planer för min sänggranne (en kille från Serbien som spenderat sommaren i Makarska sedan flera år tillbaka), och han varnade mig för att gå upp dit själv. Han sa att det är bland de farligaste bergen i hela Kroatien och att många turister gått vilse där, inte haft med sig nog med vatten och dött eller blivit medvetslös uppe i bergen. Han tyckte att jag istället skulle åka på en guidad tur dit upp och jag tog mitt förnuft till fånga och valde det alternativet istället.
 
 
På toppen av Sveti Jure, näst högsta berget i Kroatien
 
  Under tiden jag var i Makarska var det även en musikfestival & en maskerad där den lokala befolkningen klädde ut sig till vikingar, cheerleaders, pirater m.m. Jag pratade sedan med en som bor i Makarska som sa att de gör allt detta under sommaren för att roa turister men att det på senaste tiden även har blivit ett local fun som de verkligen ser fram emot varje år. Det sjöngs även sånger, spelade musik, hade gatuartister, & såklart såldes det billig mat och öl. 
 
 
 
Nationalparken Krka & Šibenik - Kroatien 1/8
 
KRKA & Šibenik
 
Idag följde jag med på en tur till nationalparken Krka. Vi åkte med bussen från Split bort till Šibenik, vilket jag inte visste att vi skulle göra, så det var en liten överraskning då jag trodde att vi skulle åka till Krka direkt. Šibenik är en riktigt fin stad och det verkade inte vara lika knökfullt med turister som på många andra ställen här i Kroatien. Guiden berättade om stadens historia och hur den överlevt många krig m.m. Det hade säkert varit intressant att lyssna på - jag var dock för trött då jag somnat så sent och var dessutom vrålhungrig eftersom jag inte hunnit äta någon frukost innan vi for. Hela guidade turen i Šibenik tänkte jag bara på mat & hur skönt det skulle vara att gå tillbaka till bussen och sova.  
 
Det jag kommer ihåg är i alla fall att Europas äldsta fungerande lampa finns där och att katedralen på bilden nedan var med i Game of throne säsong 5 (kanske intressant för någon av mina läsare?? 🐢)))
 
 
Efter en lång timma i Šibenik bar det iväg mot Krka, 16 kilometer utanför staden. Guiden berättade att Krka blev deklarerat till nationalpark år 1985 och är en av Kroatiens åtta nationalparker. Den är känd för sina sjöar och vattenfall och är en populär turistdestination. Han visade oss runt och i slutet fick vi två timmar för oss själva att gå runt och fota samt bada vid några av vattenfallen om man ville det. 
 
Nu var jag dessutom mycket piggare då jag fått vila en sväng, fått mat i magen och solen hade börjat lysa (kanske hade den gjort det hela tiden bara att jag var på mitt sämsta morgonhumör o såg allting i grått? Går att spekulera om - rätta svaret får vi aldrig veta.) En riktigt rolig dag. 🌞